Associació Canaan Pla de l'Estany. Atenció a persones amb problemes d'addiccions i en situació d'exclusió social.

24/12/2024

28/11/2024

Formació continuada

L’equip professional de Canaan, durant aquest mes de novembre, hem participat en diferents formacions per a renovar coneixements que, després, podem aplicar a la nostra pràctica diària, millorant-la. 

D'una banda, hem participat de la XVI Jornada Anual sobre Addicions, organitzada pel Projecte Home a la Universitat de Barcelona. Aquest any  tractava sobre "La Patologia dual: respostes a una realitat creixent". 

També hem participat en la Jornada Anual de la Federació Catalana de Drogodependències, que en aquesta ocasió abordava el tema "Jocs d’aposta i videojocs. Desafiaments i bones pràctiques a l’era digital". 

A més, hem assistit a la conferència impulsada per l’equip ERESS (Espai de Reflexió de Serveis Socials de la Fundació Support Girona), sobre l’abordatge psicosocial i ètic en les addiccions. 

Finalment, també hem participat en el taller organitzat per la UNAD (Red de Atención a las Adicciones), dedicat a la implantació del model d’intervenció biopsicosocial i de gènere en els casos d'addiccions sense substància. 

27/11/2024

Xerrada sobre les violències masclistes i LGTBI-fòbiques

El 25, Dia Internacional contra la Violència cap a les Dones, unes 30 persones vam assistir a la xerrada de Lau Alabau, durant la qual vam poder aprendre i conversar sobre les violències masclistes i LGTBI-fòbiques. 

Gràcies per la col·laboració facilitada a la Susanna del SIAD (de l’Ajuntament de Banyoles), a la Fundació Granés per acollir-nos al seu espai, i a en Lau Alabau per la xerrada.

22/11/2024

Sessions del programa "Avança’t"


Fa mesos que oferim a les famílies interessades el programa “Avança’t: aprenem sobre conductes addictives”. En aquestes sessions parlem sobre addiccions amb substància, però també de pantalles i videojocs. Durant el mes de novembre hem preparat també unes sessions del programa dirigides específicament a l’equip de professionals de la Fundació Support Girona.
 

12/11/2024

Xerrada a l’institut de Sant Feliu de Guíxols


El 5 de novembre vam visitar l’IES de Sant Feliu de Guíxols, en el marc de l’assignatura de Filosofia, per tal de parlar de les addiccions.

28/10/2024

1a Caminada "En el Camí"

El passat dissabte es va dur a terme la 1a caminada "En el camí", organitzada conjuntament, a Banyoles, per la Federació Catalana de Drogodependències i l'Associació Canaan. L’objectiu de la caminada era visibilitzar l’esport com a eina preventiva i terapèutica en les drogodependències i addiccions. 

Volem donar les gràcies, per haver fet possible aquesta iniciativa, a la Federació Catalana de Drogodependències, per la confiança i el suport en l'organització; al Consell Esportiu del Pla de l’Estany, pel préstec de material logístic, l'acompanyament en l'organització i la promoció de la salut, aportant valor afegit a través d’un dinamitzador esportiu; al Banc d’Aliments de Girona, per donar-nos els aliments proporcionats a l’avituallament; a la Mutua Seguros Fiatc, per assegurar i vetllar pels participants de la caminada; a l’Ajuntament de Banyoles, pel suport brindat en l'organització de l’esdeveniment; i la Subdirecció General d’Addiccions de la Generalitat de Catalunya i al Departament de Drets Socials, pel suport rebut. 

I també volem donar les gràcies, naturalment, a totes les persones participants; usuaris, famílies, professionals, amics, voluntaris i companys del grup Atra.

24/10/2024

Tomata Xocolata


Com cada any, el passat dilluns 21, en el marc de l’activitat Tomata Xocolata de la Festa Major, vam ser a la Muralla amb els nostres jocs de justa gegants. Per a l’Associació Canaan és molt important, poder participar en les activitats comunitàries del municipi, ja que són oportunitats per donar visibilitat a l’entitat i la seva feina, i contribuir així a la desestigmatització de les persones amb problemes de drogodependències. 

05/10/2024

Caminada per a visibilitzar l'esport com a recurs contra les drogodependències

 

Cada any la Federació Catalana de Drogodependències organitza a Barcelona una caminada  per a visibilitzar l'esport com a eina preventiva i terapèutica en les drogodependències i a diccions. 

Aquest any ens hem animat a organitzar-ne també una a Banyoles. T'hi apuntes?

Recorregut: Circular, la volta a l’estany. Inici i final al parc del costat del Pavelló de la Draga.
Distància: 6,5 km.
Dificultat: baixa.

Inscripció, abans del 16 d’octubre: https://forms.gle/TRLRrRVEfGMSS5GH6

El fet d’inscriure’s a la caminada implica l’acceptació d’aquestes normes:
  • Es tracta d’una caminada no competitiva, oberta a totes aquelles persones capaces de caminar per un terreny pla. Per participar s’ha de ser major d’edat el dia de la caminada. En cas de ser menor, cal anar acompanyat/da del pare, mare o tutor responsable.
  • La inscripció inclou una assegurança d’accidents durant l’activitat. S’admetrà un màxim de 100 participants. En cas de portar animals domèstics, hauran d’anar lligats en tot moment. No està permès el consum d’alcohol ni altres drogues al llarg del recorregut. Tenint en compte que la caminada es duu a terme a un espai natural es recomana no fumar durant el recorregut.
  • L’organització es reserva el dret a canviar el recorregut o el programa, si és el seu criteri o si les condicions climatològiques així ho aconsellen. En cas d’accident, lesió o qualsevol indisposició o malestar caldrà avisar al personal acompanyant de l’organització. O trucar al 112 si s’estima greu i urgent. L'organització declina tota responsabilitat en cas d'accident, i queda exclosa de responsabilitat en cas de problemes derivats del possible estat de salut de les persones participants.

02/10/2024

Xerrada inserció laboral a càrrec de la Cristina Mataix

Setmanalment, impartim el taller d'inserció laboral, un espai que ens permet acompanyar i orientar en el mercat laboral les persones que atenem a Canaan. També es realitzen tutories encaminades a la inserció, i es proposa, a les persones que evolucionen correctament dins el procés de deshabituació a les addiccions, altres accions formatives externes a la nostra Associació, de cara al seu itinerari laboral.

De vegades podem comptar amb la participació de professionals externs a Canaan. Com el 30 de setembre, que va  venir la Cristina Mataix, de l'àrea d'orientació laboral del Consell Comarcal de Pla de l'Estany.  La Cristina va incidir en aspectes del mercat laboral actual: què és, com funciona actualment,  la importància de conèixer les parts d'un contracte, quins tipus de contractes hi ha, on trobar el conveni, quins són els drets i deures dels treballadors, etc.

Aquests tallers d'inserció labora formen part del 'Programa d’inserció sociolaboral 23', subvencionat per Fundació La Caixa.

16/09/2024

Perspectiva de gènere i noves masculinitats

Mensualment,  dediquem un taller a treballar la perspectiva de gènere. En aquestes sessions treballem amb l'objectiu de promoure l'autoqüestionament de cadascú en aquest sentit, per tal que, a poc a poc, es pugui qüestionar quin efecte tenen les seves actuacions socials com a homes.

Els tallers estan estructurats de manera que es comença amb un petit qüestionari, que ens ajuda a veure en quin punt del procés es troba cadascú, i d'aquesta manera llavors poder preparar el contingut de les sessions amb un ordre i prioritat, segons el que vulguem treballar cada vegada.

07/09/2024

Taller de fusteria

Dins l'àrea d'inserció laboral, un dels projectes més actius és el taller de fusteria. En aquest taller les persones destinatàries del nostre programa posen en pràctica aptituds laborals, com per exemple la puntualitat, l'ús de vestimenta adequada, tenir cura del material, ser constant en una feina, la paciència davant la una tasca que demana ser curós, etc.

Aprofitem aquest taller per realitzar tota mena de treballs. Per exemple, els jocs gegants, amb els que després aprofitem per fer difusió de l’Entitat. També restaurem alguns mobles de la botiga de l’Encant, i arreglem mobiliari de casa que es pugui haver fet malbé.  

Una part important d’aquest taller la finança la Fundació La Caixa, dins el programa Inserció sociolaboral 23', pel qual ens van concedir 30.000 euros.


19/08/2024

Participació al Punt Lila


Com ja va sent tradició, el 15 i 16 d'agost vam participar en el Punt Jove de Salut, o Punt Lila, de la festa major d'estiu de Banyoles. Aquest servei està pensat per assistir a víctimes de violència masclista en actes multitudinaris. Les professionals de Canaan hi hem trobat un espai on conscienciar i donar a conèixer aspectes importants sobre les addiccions i el consum de substàncies. Aquesta actuació i altres que anem realitzant estan incloses i finançades dins el Conveni de Col.laboració amb l'Ajuntament de Banyoles per aquest any 2024.

14/08/2024

Activitats finançades per Dipsalut: Activa’t contra el deteriorament i Hàbits nous, vida nova

A través de l’organisme Dipsalut de la Diputació de Girona hem rebut finançament per a la realització d'aquests dos projectes:

Projecte Activa’t contra el deteriorament

Aquest projecte permet dur a terme una sèrie d’activitats encarades a l’estimulació cognitiva de les persones ateses a Canaan, a través de tallers, entre d’altres, com el de teatre, la teràpia de grups, la cohesió de grup i l'expressió artística. L’aportació de Dipsalut per a aquest projecte és de 2.302,51 €. 

Projecte Hàbits nous, vida nova

A través d’aquest projecte potenciem que les persones ateses facin un canvi d’hàbits en tots els aspectes, no només els que tenen a veure amb el consum de tòxics. Així doncs, la nostra programació setmanal contempla la pràctica d’esport tres dies a la setmana i tallers de cuina cada dia, activitats a través de les quals es busca d’adquisició d’hàbits saludables, també en l'àmbit alimentari. Aquestes activitats també tenen com a objectiu que els participants puguin conèixer els diferents dispositius que tenim a l’entorn (parcs de salut, Club Natació Banyoles i Gimnàs Triops, entre altres espais). L’aportació de Dispalut per a aquest projecte ha estat de 3.912,34 €. 

10/08/2024

Xerrada amb Lau Alabau

El 6 d’agost vam reunir el grup perquè en Lau Alabau els pogués explicar què és el col·lectiu LGTBIQA+. Durant el taller es van poder fer algunes dinàmiques on es reflectien molt bé certs comportaments discriminatoris que reproduïm com a societat. 

La sessió va ser molt profitosa, ja que es van poder resoldre tota mena de dubtes i van poder fer debat. El grup va quedar content i van sortir pensatius de la sessió.

12/07/2024

Nou butlletí, nº 25

Ja ha sortit el nou butlletí, amb el resum de les activitats de l'Entitat durant els primers sis mesos d'aquest any:

https://app.box.com/s/q8ecfsxxbyjh59dcig4y8jn82ke6gjak

23/06/2024

'Avança't', en format intensiu

Seguint la línia de formacions que hem activat i de les quals ja vam parlar fa unes setmanes ('Formació sobre les conductes addictives', 15/05/2024), ara presentem les sessions Avança't en format intensiu. Amb finançament de la Generalitat i la col.laboració de l'Ajuntament de Banyoles, hem organitzat unes sessions de formació dirigides a mares i pares que vulguin informar-se sobre el tema de les conductes addictives dels fills. 

Parlarem de consum de substàncies, i també de les pantalles i dels jocs en línia. La formació constarà de cinc sessions: de dilluns dia 8 a divendres dia 12 de juliol, de 18 a 20h. a l'Espai familiar El Portal. La recomanació és que es participi en totes les sessions, però també es podrà participar només en alguna, si algú hi està interessat.

17/06/2024

Donació de l'Associació Traçant Camins

L'Associació Traçant Camins, que a través del seu projecte El Club programava espais d'oci i atenció a les persones en situació de sensellarisme i usuàries del servei La Sopa, de Girona, ha posat punt final a les seves activitats. 

A través de la Teresa, una de les seves responsables, l'Associació ha volgut fer a Canaan donació de la taula de ping-pong que utilitzaven al Club. Agraïm a Traçant Camins i a la Teresa aquesta donació. Ens serà ben útil!

10/06/2024

Concurs Mural de L'Encant

A la botiga de L'Encant estem preparant un espai anomenat "Les golfes de l'Encant", un espai lúdic de lectura per als infants, amb una llibreria. 

Aquest espai el volem decorar amb un mural, i amb aquest motiu hem organitzat un concurs, difós a través de les xarxes socials, per tal d'escollir el disseny definitiu. El concurs està adreçat a infants i joves (està dividit en dues categories, de 7 a 12 anys, i de 13 a 20).  

El disseny guanyador el pintarem a la paret de "Les golfes de l'Encant", i el seu autor/a, a més, rebrà dues entrades per a Port Aventura.

La data límit de lliurament és el 20 de juny. Us agrairem que en feu difusió!

08/06/2024

Taller d'inserció laboral

De cara al procés de recuperació de les persones que atenem a Canaan, és molt important la seva inserció laboral. Perquè tenir feina, estar laboralment actiu, significa poder sentir-se útil, amb una vida amb sentit. D'altra banda, treballar també implica aprendre a gestionar els ingressos, i quan s'han tingut problemes d'addiccions aquest també és un aprenentatge important; per això, en general, sobretot durant els primers mesos, llavors és important comptar amb una supervisió.

Per aquests motius, i amb l'objectiu de facilitar la inclusió al món laboral de les persones que ja estan al Pis de Reinserció, el passat dilluns dia 3 vam convidar l'Andrea Garcia, insertora laboral, per tal que fes un taller sobre les entrevistes de feina. La primera part del taller va ser més aviat teòrica: com es prepara l'entrevista, com s'actua durant l'entrevista (comunicació verbal i no verbal), alguns consells i recomanacions, etc. Durant la segona part vam realitzar pràctiques d'entrevista, amb l'objectiu d'adquirir eines i estratègies per a contestar adequadament cada pregunta que pugui sorgir durant l'entrevista.

03/06/2024

Escenaris Especials: "Com un llum"



El 4 de maig a la Factoria d'Arts de Banyoles i l'1 de juny a la Sala La Planeta de Girona vam representar l'obra de teatre "Com un llum". Un any més hem apostat pel teatre com a eina terapèutica i, de la mà d'Escenaris Especials, hem arribat a final de curs amb l'estrena de l'obra. Aquesta activitat està cofinançada amb l'organisme Dipsalut, en el marc del projecte "Activa't contra el deteriorament".

15/05/2024

Formació sobre les conductes addictives

Amb finançament de la Generalitat i la col·laboració de l'Ajuntament de Banyoles hem organitzat unes sessions de formació dirigides a mares i pares que vulguin informar-se sobre el tema de les conductes addictives dels fills. Parlarem de consum de substàncies, i també de les pantalles i dels jocs en línia. 

La formació constarà de sis sessions: 21 i 28 de maig, i 4, 11, 18 i 25 de juny.  De 18 a 20h, a l'Espai familiar El Portal. La recomanació és que es participi en totes les sessions, però també es podrà participar només en alguna, si algú hi està interessat.

També oferirem sessions dirigides a agents socials comunitaris: aquells professionals de l'educació, dels serveis socials, monitors d'esplai o de clubs esportius, que vulguin introduir-se o compartir experiències i conèixer els recursos que tenim a l'abast en relació amb les addiccions. Aquestes sessions es faran a l'espai La Cúpula, el 6 de juny (18h.), 27 de juny (9h.), i 11 de juliol (9h.).

Alhora, contemplem la creació d'un espai destinat a l'atenció de famílies i/o a joves que vulguin treballar aspectes de consum problemàtic, o aprofundir en un canvi d'estil de vida.

Hem difós la informació sobretot a través de les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA), i la previsió és repetir aquesta oferta de formació més endavant, amb un format més intensiu encara pendent de concretar. Totes les activitats són gratuïtes. 

27/04/2024

Sant Jordi

 

Com cada any, el dia de Sant Jordi vam posar una parada a la plaça major de Banyoles. Enguany, a més de vendre roses i rams com és de costum, també vam vendre roses de paper i espases de fusta pels més menuts de la casa, fetes a mà en el taller de fusteria de la nostra entitat i que van ser un èxit. També vam vendre llibres de segona mà de la botiga de l’Encant, i vàrem col·laborar amb l’Editorial La Gamberra i la Trapella venent els seus llibres, molt originals i amb una mirada alternativa i social. 

Per tal de poder dur a terme la parada amb èxit, el dia abans vam fer un taller de muntatge de roses i rams en el qual van participar les persones usuàries de Canaan, la nostra voluntària Núria Vilà i les companyes de l’equip terapèutic. 

Va ser una vetllada molt bonica i amb molta participació de persones que es van apropar a la parada a comprar-nos totes les roses i a conèixer i col·laborar amb la nostra entitat. Moltes gràcies a tothom.

20/04/2024

Fundació La Caixa, Projectes Socials Catalunya 2023

L'Associació Canaan ha estat escollida entre les 21 entitats premiades en la Convocatòria de Projectes Socials Catalunya 2023 de la Fundació La Caixa a les comarques gironines, entre les quals repartirà 974.480 euros. 

Els diferents projectes seleccionats en aquesta nova edició de la convocatòria s’emmarquen en un dels següents àmbits d’actuació: pobresa i inclusió social, persones amb discapacitat o trastorn mental, inserció sociolaboral, salut i malaltia, gent gran, acció social i convivència i interculturalitat. 

La nostra associació es va presentar a la convocatòria amb el Projecte Sociolaboral Canaan 2024, que té com a objectiu donar forma i apostar per a la inserció laboral tant a l'empresa ordinària, a l'empresa d’inserció, i a centres especials de treball. La Fundació La Caixa ens ha atorgat una donació de 30.000 €, que aniran destinats al projecte esmentat, que forma part del programa integral que duem a terme amb les persones que atenem: persones amb problemes d’addicció i/o salut mental.

25/02/2024

Dones migrants i conductes addictives dels adolescents

Convocades per l'Associació Valentes i Acompanyades, de Salt, el dimarts 6 de febrer la Pilar Vila (psicòloga de Canaan), i l'Anna Mullera (directora tècnica), van fer una xerrada amb dones d'origen migrant al restaurant la Porta del Món, de Banyoles.

La xerrada formava part d'un projecte més ampli que lidera l'Associació Valentes i Acompanyades, el qual compta amb finançament europeu. L'objectiu és treballar i conscienciar sobre el matrimoni forçat, però per fer-ho, també s'ofereix a les dones que hi participen un cicle de xerrades sobre diferents temes.

En aquesta ocasió, el tema era les addiccions dels adolescents. Amb les dones participants, d'origen marroquí, vam fer una aproximació a les conductes addictives, i a les estratègies que es poden utilitzar per a prevenir-les, sobretot des de l'àmbit familiar.

Com altres vegades, vam comptar amb la col.laboració de l'Ajuntament de Banyoles.

22/02/2024

Xerrada a l'Institut Pla de l’Estany

Fa uns dies, el 2 de febrer, vam fer una xerrada a l’Institut Pla de l’Estany, per a les estudiants del cicle formatiu de grau mitjà Atenció a Persones en Situació de Dependència. Hi van participar l'educadora social de Canaan, la Rut Quintana, i un usuari, en Lewis.

Primer vam explicar a grans trets què és una addicció i els patrons de consum que ens hi porten. Després, vam explicar com funciona una entitat com Canaan, dedicada a acompanyar les persones amb addiccions i patologia dual. I finalment, vam destinar una bona part de la xerrada a l’experiència d’en Lewis, el testimoni del qual va colpir a les alumnes, que alhora van poder fer-li preguntes i van demostrar molt d'interès pel problema de les addiccions i per la feina de Canaan.

A Canaan creiem que és d'una gran importància, aquest acostament als instituts, per tal de poder explicar directament, de primera mà, com es comença a consumir, per curiositat i per pressió social dels companys. I com és de difícil, després, sortir-ne, quan ja hi ha un patró de consum abusiu o una dependència consolidada.

A més, el benefici d'aquestes xerrades divulgatives és mutu, perquè a banda que els i les adolescents dels instituts s'assabenten d'aquests riscos, alhora, els usuaris de Canaan que hi participen fan també un treball terapèutic personal, en compartir la seva experiència.

En aquest cas, valorem molt l'interès de les alumnes i professores de l’Institut Pla de l’Estany. I agraïm a l’Ajuntament de Banyoles que doni suport a aquestes iniciatives.

08/02/2024

Diàlegs Granés Fundació

El passat 1 de febrer vam assistir a la presentació a Banyoles del llibret 'Salut Mental i Discapacitat Intel.lectual', de la col.lecció Diàlegs Granés Fundació. S'hi recull el resum de les ponències i el contingut audiovisual de la 2a. Jornada de Salut Mental i Discapacitat Intel.lectual que es va celebrar al mes de maig del 2023. (1)

L'acte va ser conduït per Berta Artigas, i hi van intervenir Laura Masferrer (directora de Granés Fundació), Claudi Camps (director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions), Gemma Parramon (presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental), i Israel Belchi (responsable dels Projectes de Salut i de Vida Independent de Dincat). També hi van intervenir dos testimonis en primera persona: Irene Tohà i Gerard Ayats.

La presentació del llibret la va fer Aida Palacín, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l’IAS, i la cloenda va anar a càrrec de Maria Pallisera, membre del Consell Assessor de Granés Fundació.

A Canaan ens va cridar l'atenció sobretot una de les ponències, en la qual s'explicava que, el 15% de persones amb discapacitat, tenen problemes de conductes addictives. I que, per tant, amb aquestes persones cal treballar en xarxa, amb els diferents dispositius existents.

--
(1) https://granesfundacio.org/experts-en-latencio-a-la-discapacitat-intellectual-alerten-dun-exces-en-la-prescripcio-farmacologica/